Yalova Erikli Yaylası - Çifte Şelaleler - Dipsiz Göller Doğa Yürüyüşü Rotası - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Etkinlik ara!

Yalova Erikli Yaylası - Çifte Şelaleler - Dipsiz Göller Doğa Yürüyüşü Rotası

Kullanıcı Oyu:  / 4
En KötüEn İyi 

Yaylası, gölleri ve şelaleleri ile Yalova sınırları içerisinde harika bir yürüyüş ve kamp rotası…

 

Yayla Yalova ili Teşvikiye ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Erikli herkesçe bilinen bir mesire yeridir. Köyün hemen yanından geçen Karpuzdere boyunca geniş piknik alanları vardır. Erikli yaylasını 9 km üstünde Delmece‘dir. Bu parkura her mevsim gidilir. Ancak özellikle kestane zamanı yani ekim, kasım aylarında giderseniz, yörenin lezzetli kestanelerinin tadına bakma şansınız da olur. Kestane aylarında ayrıca kocayemiş, muşmula ve cevizde yiyebilirsiniz. Parkurun sonunda yüksekten iki basamak halinde akan Çifte Şelale (Erikli Şelalesi) bulunur.

 

Parkurun Özellikleri:

Erikli Yaylası – Dipsiz Göller – Çifte Şelale Parkuru doğa yürüyüşü rotasına, yani yürüyüşe başlayacağımız noktaya ulaşmak için öncelikle Yalova istikametine bir araç yolculuğu yapmamız gerekiyor.  

Rotamız İstanbul’a 131, Kocaeli’ne ise 95 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Biz Kocaeli istikametinden öncelikle Yalova Teşvikiye ilçesine dağa sonra da Erikli yaylasına ulaşacağız.

Yalova Teşvikiye ilçesine ulaştıktan sonra önünüze iki alternatif rota çıkacaktır. Birincisi daha profesyonel ve hazırlıklı yürüyüşçüler için Teşvikiye’den Erikli Yalası’na dik bir kanyon yürüyüşü, diğeri ise Erikli Yaylasının hemen üstündeki Kent Ormanı’ndan başlayan daha kolay ve herkesin yapabileceği bir kısmı araç ile gidilen bir orman yürüyüşü.

Teşvikiye’den başlayıp birinci rotayı kullanacaklar yürüyüş için geniş bir zaman bırakmalı ve her türlü şarta karşı hazırlık omlarında fayda var. Ayrıca yanlarında bir rehber bulundurmalılar. Bu rota ile yaklaşık 9 km bir dik yürüyüşten sonra Kent Ormanı mesire alanına ulaşıp burada mola verebilirler.

İkinci rotamız ise araç ile Erikli Yaylasına istikametine devam ederek 1 km daha yukarı çıkarak Kent Ormanı giderek rotamızın başlangıç noktasına ulaşıyoruz.

Burada yine araç ile öncelikle küçük dipsiz gölü, daha sonra yine araç ile büyük dipsiz gölü görebiliriz. Bu güzergah araç yolundan devam ettiği için önerimiz araç ile ulaşımı sağlamanız.

Daha sonra yine yol kenarından başlayan haritasını aşağıda paylaştığımız Çifte Şelaleler’e ulaşan yürüyüş rotamızın başlangıç alanına ulaşıyoruz. Burada araçlar Kent Ormanı mevkine gidip sizi orada bekleyebilir. Siz de orman içinde yaklaşık 4 km’lik bir yürüyüş ile araçların sizi beklediği Kent Ormanı Mesire alanına ulaşabilirsiniz.

Haritasını aşağıda paylaştığımız noktada araçlardan inerek yaklaşık 3 km’lik orman içi patika yoldan Çifte Şelalere ulaşabilir, yine yaklaşık 1 km daha yürüyerek Erikli Yaylası Kent Ormanı Mesire alanına yani mola vereceğimiz alana ulaşılabilir.

Bölge daha önce de belirttiğimiz gibi 600 mt rakıma sahip, çevresinde göller, şelaleler, yaylalar ve ormanlar ile çevrelenmiş bir doğa harikasıdır. Bölge de Kent ormanı denilen alanda 2 adet restoran bulunmaktadır. Bu işletmeler ayrıca kamp alanlarına sahip olmayla birlikte, bölgede bir çok kamp alanı da bulunmaktadır.

Bölgedeki hayvan popülasyonu hakkında bilgi vermek gerekirse ayı, kurt, çakal, tilki, domuz ve bölgeye has bir çok ötücü kuş bulunmaktadır.

Bitki örtüsü: Ormanlık alan, meşe, gürgen, çam, ıhlamur, kayın gibi bir çok ağaç türü bulunmaktadır.

İstanbul’a uzaklığı: Osman Gazi köprüsü üzerinden 131 km uzaklıkta bulunmaktadır.  İzmit körfezini dolaşmak isterseniz 204 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Ayrıca Eskihisar – Topçular arabalı vapur ile de ulaşabilirsiniz.

Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Patika niteliğindeki parkur, ağır kış koşulları harici olan tüm mevsimlerde rahat yürünebilir. Ancak dereye girmek isterseniz en uygun mevsim yazdır.

Parkur kolay derece zorluğa sahiptir.

Su Durumu: Parkur boyunca bir çok yerde temiz su kaynağı bulunuyor.

Rotanın Farkı:

  • Yürüyüşün tamamı eşsiz bir doğa içinde geçiyor, dinlenmek ve fotoğraf çekmek için mükemmel bir tabiat parkı.
  • Rota boyunca bir çok kamp alanı bulunmaktadır.
  • Parkur boyunca 2 adet göl, bir şelale ve muhteşem bir mesire alanı görebilirsiniz. 
  • Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
  • Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.

Koordinatlar:

  • Erikli Yaylası Kent Ormanı Mesire Alanı: 40.588719  29.027311
  • Küçük Dipsiz Göl: 40.589031  29.012070
  • Büyük Dipsiz Göl: 40.588645  29.007744
  • Çifte Şelaleler: 40.584879  29.021546

Harita: 

 

 

Önemli Not:

Erikli Yaylası parkuru en eski yürüyüş rotalarından biri olmasına rağmen halen popülaritesini korumaktadır. Sunduğu doğal güzellikler ile eşiz bir yerdir.

Yanında Getir:

  • Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
  • Yedek ayakkabı, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
  • Yağmurluk veya panço.
  • Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
  • Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
  • Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
  • Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
  • Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)

Keşşaf'ın Notu:

  • Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
  • Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
  • Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
  • Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
  • Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin! 

Rota Keşif Ekibi: Önder Alioğlu, Ayşe Alioğlu

Yazan: Keşşaf Önder