Kocaeli Ballıkayalar Tabiat Parkı Doğa Yürüyüşü Parkuru Rotası - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Etkinlik ara!

Kocaeli Ballıkayalar Tabiat Parkı Doğa Yürüyüşü Parkuru Rotası

Kullanıcı Oyu:  / 3
En KötüEn İyi 

Tırmanış bahçeleri, göletleri, şelaleleri ile Kocaeli sınırları içerisinde harika bir yürüyüş ve kamp rotası: Ballıkayalar Tabiat Parkı…

 

 

Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli İli, Gebze İlçesi içersinde Tavşanlı köyü yakınlarında yer almakta olup 21.07.1995 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile tescil edilmiştir. Gebze’ye 8 km, İzmit’e 39 km mesafededir.

Derece Doğal Sit Alanıdır. Tabiat parkı 1603 Ha’lık alana sahiptir. Uzunluğu 1,5 km. genişliği 40-80 metre arasında değişen kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır.  Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5 -10 metre yükseklikte başlayıp, güneyde vadinin sonlarında, 80-100 metre yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Vadiyi enine kesen mikro faylanmaların vadinin bugünkü görünümü üzerinde etkileri olmuştur. Bu tür etkiler sonucu; vadi tabanında görülen eğim kırıkları, ufak şelaleler, küçük göllenmeler vb. şekiller oluşmuş, vadi yamaçları oldukça dik profiller meydana getirmiş, kuzeyden güneye %5’lik bir eğim kazanmıştır.

Havzanın hemen hemen tamamına yayılmış maki ve pseudomakiflorası ile dere içlerinde kışın yapraklarını döken angyospherm taxonları görülür.

Parkur orta derece zorluğa sahiptir. 

Önemli Not: Ballıkayalar eşsiz doğa manzarası ile fotoğraf tutkunları için oldukça ideal bir yer.

Parkurun Özellikleri:

Ballıkayalar parkuru doğa yürüyüşü rotasına, yani yürüyüşe başlayacağımız noktaya ulaşmak için öncelikle Gebze istikametine bir araç yolculuğu yapmamız gerekiyor.  

Rotamız İstanbul’a 67, Kocaeli’ne ise 45 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Biz Kocaeli istikametinden öncelikle otoban üzerinden Dilovası’na daha sonra da Ballıkayalar Tabiat Parkına ulaşacağız.

Kocaeli Dilovası ilçesine ulaştıktan sonra otobandan çıkarak tabelalar aracılığıyla Gebze istikametine devam ediyoruz. Gebze istikametine giderken sağ tarafta karşımıza Ballıkayalar Tabiat Parkı tabelasını görüyor ve oradan sapıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen Ballıkalar Tabiat Parkı tabelalarını takip ederek parkurun başlangıç noktası olan alana ulaşıyoruz.

Alana ulaştığımızda karşımıza çıkan otoparka aracımızı bırakıp alana giriş yapıyoruz. Burası özellikle haftasonları piknikçilerin yoğun olarak uğradığı bir alan olduğu için onlara özel kamelya ve masa hizmeti de sunmaktadır.

Girişte sadece aracınızı bırakıp araç boyutuna göre otopark ücreti (küçük araç 5 tl) verebildiğiniz gibi piknik hizmeti de almak isterseniz 20 tl gibi ücretle masa tahsisi de yapılıyor.

Alana ulaşınca bizi bir gölet karşılıyor. Ayıca ekmek arası bir şeyler alabileceğiniz bir adette büfe bulunuyor.

Haritasını aşağıda paylaştığımız noktada yürüyüşe başlayarak yaklaşık 3 km’lik orman içi patika, dere kenarı kayalık alanlar ve yer yerde dere içinden su geçişi yaparak rotayı tamamlayabilirsiniz.

Yürüyüş rotası 175 mt rakıma sahip, çevresinde göller, şelaleler, yaylalar ve ormanlar ile çevrelenmiş bir doğa harikasıdır. Bölgede bir çok kamp alanı da bulunmaktadır.

Rota boyunca 2 adet şelale ve bir çok küçük gölet bulunmaktadır. Özellikle yazın serinlemek isteyenler için harika bir parkurdur.

Bölgedeki hayvan popülasyonu hakkında bilgi vermek gerekirse Atmaca, alacakarga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbülkuşu populasyonunu oluşturmaktadır. Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe ve bir çok sürüngene (semender, su yılanı, oluklu kertenkele vb.) tabiat parkı içerisinde rastlanılmıştır. 

Bitki örtüsü: Makilik alan.

İstanbul’a uzaklığı: 67 kilometre

Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: 2,5 km’lik yolu kanyon içerinden geçen bu parkur her mevsim yürüyüşe uygundur.

Su Durumu: Parkur boyunca birkaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor.

Parkur orda derece zorluğa sahiptir.

Rotanın Farkı:

  • Yürüyüş genel itibari ile dere içinden geçiyor.
  • Rota boyunca birbirinden güzel bir çok kamp alanları bulunmaktadır.
  • Ballıkayalar Tabiat Parkı; ülkemizin sayılı kaya tırmanışı alanlarından biridir. 
  • Rota boyunca 2 adet şelale ve yüzmek için bir çok küçük gölet bulunmaktadır.
    Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir.Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
  • Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.

Koordinatlar:

  • Ballıkayalar Giriş & Park Alanı: 40.836043  29.514886
  • Gölet: 40.836888  29.515531
  • Küçük Şelale: 40.842191  29.516557
  • Büyük Şelale: 40.843485, 29.516763
  • Kamp Alanı: 40.837788, 29.516364

Harita: 

 

Önemli Not:

Ballıkayalar parkuru en eski yürüyüş rotalarından ve kaya tırmanışı alanlarından biri olmasına rağmen halen popülaritesini korumaktadır. Sunduğu doğal güzellikler ile eşiz bir yerdir.

Yanında Getir:

  • Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
  • Yedek ayakkabı, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
  • Yağmurluk veya panço.
  • Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
  • Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
  • Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
  • Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
  • Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)

Keşşaf'ın Notu:

  • Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
  • Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
  • Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
  • Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
  • Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin! 

Rota Keşif Ekibi: Önder Alioğlu

Yazan: Keşşaf Önder