Keşşaf Kamp Ateşi Nasıl Yakılır? ve Çeşitleri Nelerdir? - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Etkinlik ara!

Keşşaf Kamp Ateşi Nasıl Yakılır? ve Çeşitleri Nelerdir?

Kullanıcı Oyu:  / 4
En KötüEn İyi 

Keşşaf Kamp Ateşi Nasıl Yakılır? ve Çeşitleri Nelerdir?Bu yazımızda ateş hakkında her şeyi (ateş yakmak, kav, odun çeşitleri vb.) sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu sayede güvenli ve verimli bir ateş yakabilir, kampımızı daha konforlu bir hale getirebiliriz.

 

 

 

 

 

Neden Ateş Yakılır.

·         Isınmak

·         Kurumak ve elbiseleri kurutmak

·         İşaret vermek 

·         Yemek pişirmek

·         İçilecek suyu kaynatarak mikrop ve parazitleri öldürmek

·         Duman saçarak sivrisinek, karasinek vb… haşereleri kovmak

·         Hayvanları uzak tutmak

 

Ateş Yakarken Nelere Dikkat Edilir:

Ateş yakılacak yer dikkatlice hazırlanmalıdır. Yakılmak istenen ateşe uygun büyüklükte, 10-20 cm derinliğinde bir çukur hazırlanmalıdır.

Ağaç artıkları, kuru otlar, yapraklar gibi yangına sebep olabilecek maddeler temizlenmelidir. Daha sonra çukurun etrafı taşlarla çevrelenmelidir.

Alçak bir ağaç dalının altında ateş yakılmamalıdır. Yakıldığı taktirde ateşin üstündeki dallar önce kurumaya sonra da yanmaya başlar.

Karla örtülü bir ağacın altında dallar yüksekte olsa bile ateş yakılmamalıdır. Isının etkisi ile eriyen kar ve buz parçaları ateşi söndürebilir.

Ateşi çamurlu toprak, buz veya kar üzerinde yakmak zorunluluğunda kalınırsa taşlardan veya yaş ağaç dalları ve odunlardan bir platform yapılmalıdır.

Islak taş veya kaya parçalarının üzerinde ateş yakılmamalı; bu maddeler ateşe atılmamalıdır. Bu taşların içindeki su ısındığında taşı bir bomba gibi patlatabilir.

Yanmakta olan ateşe kesinlikle benzin, mazot v.b dökülmemelidir.

Ateş Yakma Yerinin Düzenlenmesi:



 

Ateş yakılacak yer her türlü kuru yaprak, dal gibi yanacak maddelerden temizlenmelidir. Eğer zemin kuru otla kaplı ise zemine açılan çukur içinde ve çevresi taşla kapatılarak ateş yakılmalıdır. Emniyet açısından ateşin çevresindeki en az 1 metre çaplı alanda yanacak hiçbir şey olmamalıdır. Hava rüzgârlı ise ateş yerinin rüzgâr yönünde ateşin sıçramaması için tedbir alınmalıdır.
           

 

 

 

 

 

 

Eğer zeminde su, buz ve kar varsa kalın dallardan hazırlanan platform üzerinde ateşinizi kurun. Ateşinizi her zaman ihtiyacınıza göre hazırlayın. Basit bir şey için büyük ateş yakarak odununuzu israf etmeyin.

 

 

Ateşinizin etrafa sıçramasını engellemek için taşlarla etrafını çevirebilirsiniz. Bu taşları hiçbir zaman dere yataklarından almayın. Bu taşların içlerine su sızmış olabilir. Oluşan buhar nedeniyle bu taşlar patlayabilirler.

Kayalardan yapacağınız bir koruma duvarı, ateşinizin rüzgârda hızla yanmasını ve odun stokunuzun azalmasını engeller. Ateşin ısısının size daha iyi yansımasını sağlar. Bu kaya duvarının boşluklarını çamurla kapayabilirsiniz.

Ateş yakacağımız zemin çimle kaplı ise, ateş yakılacak alanı bir kürek ucunu dört parmak derinliğinde saplayarak işaretleyin ve zemini üç parmak derinliğinde ve çimeni toprağı ile birlikte halı gibi kaldırıp ve hava sıcak ise gölge bir yere koyun. Kamp bittiğinde ateş yakılan yeri düzenleyerek çıkardığımız çim halıyı tekrar eski yerine yerleştirin. Hava sıcaksa ve mümkün ise bu çimi ve toprağı ıslatarak bırakın.

DAİMA KULLANDIĞINIZ ALANI İLK GELDİĞİNİZ GİBİ VE TEMİZ OLARAK TERKEDİN!

Ateşinizin tek bir kibritle sorunsuz yanmasını isterseniz, ateşinizi kurallara uygun kurmalısınız. Ateşi daima küçük hazırlayıp denetiminiz altında büyütün. Büyük kurulan ateşin sorunlarını çözmek, küçük ateşe göre her zaman daha zordur. Ateşinizi yaktıktan sonra, ateş toparlandıkça odun koyun. Çıkan ısının diğer odunları kurutup, tutuşturacağını unutmayın. Ateş kuvvetlendikçe yanabilecek kadar kalın dalları seçin. Daima en inceden yavaş yavaş kalın dallara geçiş yapın.

Ateşin içine erken atılmış yanmamakta direnen kalın dallar var ise zorlamayın; bu dalları ateşin kenarına alıp daha ince dallarla ateşi takviye edin. Ortam ıslak ise ateşin yanına odun koyarak kurumalarını sağlayın.      

 

 

Hiçbir zaman yaş ağaç dalı kullanmayın. Hem yakmakta zorlanırsınız, hem de dumandan duramazsınız. Ağaçlık ve çalılık bölgede çevrenize dikkatli baktığınızda, daha önce önemsemediğiniz yüzlerce küçük dal parçacıklarının olduğunu göreceksiniz. İlk yanmadan sonra bunları kullanın. Bunlar hem kuru hem de yanmak için yeterince küçüktürler. 

 

Ateşin Söndürülmesi:

Yakılan her ateşin dikkatlice söndürülmesi gerekir. Söndürme işini toprak, su ve karla yapabiliriz. Ateşi toprak ile söndürdüğümüzde içte yanan kısmın kalmadığından emin olun. Ateşi hiçbir zaman kendi halinde sönmesi için bırakmayınız.

Ateşle işin bittiğinde zaman onu tamamen söndür. Ateşi söndürmekle kalma, ayrıca ateşin yerini de iyice soğut.

Ateşin Su ile Söndürülmesi: Ateşe suyu serp (dökme), ıslanan külleri, kömürleri bir çubuk ile karıştır, dağıt ve üzerine tekrar su serp. Yarı yanmış odunları tekrar tekrar çevirerek üzerlerine su serp. Ateş yaktığın yerin etrafını da ıslat. Her şeye elinle dokunarak soğuyup soğumadığını kontrol et.

Ateşin Toprak İle Söndürülmesi: Ateşin üzerine içinde yanacak hiçbir şey bulunmayan saf toprağı serp. Son kıvılcım da sönene kadar bir çubukla tekrar tekrar karıştır. Yanmakta olan odunları yere sürterek söndür. Ateş yerindeki ve etrafındaki her şeye elinle dokun ve soğuyup soğumadığını kontrol et. Son olarak külleri toprağa göm. Bozmadan çıkardığın toprak kalıplarını dikkatle yerine yerleştir. Bulunduğun yeri sanki hiç kimse oraya gelmemiş, orada bulunmamış gibi doğal haline bırak.

ATEŞİ YANAR VAZİYETTE BIRAKMAYIN!

Ateş Çeşitleri: 


  

Yıldız Ateşi :     Odunlar yerde yıldız biçiminde çatılır. Ateş ortada yakılır. Odunlar ara sıra uçlarından itilerek ateşin sürekli olarak yanması sağlanır. 

Bu ateşi Kızılderili çadırın tipi bir ateş ile başlatır daha sonra dört beş kütüğü ateşin etrafına yıldız biçiminde yerleştirirsin. Kütüklerin yanan uçlarını küçük odun parçalarının üzerinde hafifçe yükseltmen gerekir. Kütüklerin ucu yandıkça yanmayan bölümleri ateşe doğru itmelisin.   

 

 

 

Balkon Ateşi ( Nöbet Ateşi ): Birbirine paralel olarak üst üste iki veya üç kütüğün tutuşturulması sonucu yapılır. Balkon ateşi en uzun süre yanan ateş biçimlerinden birisidir
İki kütüğü Kızılderili çadırı tipi bir ateşe yaklaştır. Hava almaları için bir çift odun parçası ile yerden yükselt, üçüncü kütüğü yine bir çift havalandırma odunu ile destekleyerek bu kütüklerin üzerine yerleştir.
 

 

 Hendek Ateşi : Yere dikdörtgen biçiminde bir çukur kazılır ve ateş bu çukurun içinde yakılır. Çukurun bir kenarı yukarıya doğru eğimlidir. Bu açıklıktan ateş hava aldığı gibi odunlardan buradan ateşe atılabilir

Rüzgârlı bir günde hendek ocağı, toprak yüzeyinde kurulan diğer ocaklardan çok daha uygun ve güvenli olacaktır. Böyle bir ocak yapabilmek için bir kürek genişliğinde ve tencere uzunluğunda bir hendek kaz. Kazarken üzerinde bitki örtüsü olan toprağı bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde kalıplar halinde çıkarmayı unutma. Ateşin hava alması için hendeğin rüzgâra bakan tarafını genişlet.

Avcı Ateşi : Rüzgârın esiş yönünde konulmuş iki kütük arasında yakılan ateştir. Kütüklerin arasında bir hava koridoru oluşacağından ateş hızlı yanacaktır. Yemek pişirmede kullanılır.

Eğer yakınlarda bir yerde ya da kampta kütükler varsa bu kütükler avcı ateşi yakmak için kullanabilirsin. Bunun için iki kütüğü tencerelerin üzerine koyabileceğin biçimde yan yana koy. Ateş koyduğun kütükleri iç taraflarından yakacağı için yanan kütükler zaman zaman yenileri ile değiştir.  

 

 

Kamp Ateşi :   Genellikle izci kamplarının son akşamı yakılır. Ayrıca ıslak odunların kurutulması için kullanılır. Önce iki kalın kütük birbirine paralel olarak ve kütük boyu kadar aralıklarla yan yana konulur. Diğer kütükler kalından inceye doğru üst üste piramit şeklinde dizilir. Ortada bir kare oluşur. Piramidin ortasına bol çalı-çırpı ve dallarla tutuşturma ateşi yakılır. Kamp ateşi tek kibritle yakılabilecek biçimde hazırlanmalıdır.

 

 

Basit Ateş (Kaya Ocağı & Üç Ayaklı Ocak )Kaya ocağını hazırlamak için kuru ve düz kayalar seçmen gerekir. Seçtiğin bu kayaları tencerelerin üzerinde durabileceği kadar yakın olarak iki sıra halinde yerleştir. Kayaları seçerken ufalanmayan ve yaş olmayanları bul, bu konuda çok dikkatli olmalısın, yoksa kayalar ısındığında patlar ve sen ya da arkadaşların yaralanabilirsiniz.

Bu tür ocak tek bir tencere ya da tava için uygundur. Böyle bir ocağı hazırlamak için hazırladığın odunların etrafına uygun boyda üç kaya koyman yeterli Üç metal çadır kazığını yere çakarak da böyle bir ocak elde edebilirsin. 

 

 

Kontrollü Ateş : Bu ateş çeşidimiz daha çok rüzgar tehlikesi olan bölgelerde kullandığımız bir çeşittir. Bununla beraber kalabalık kamplarda kullanıma uygundur.

 



 

 

 

 

Yörük Ateşi : Eski zamanlarda konar göçer yörüklerin, şimdiki zamanlarda ise özellikle bushcraft akımına uygun olarak yürüyüş yapan hiking / trekking tutkunlarının vazgeçilmez ateş modelidir.

 

 

 

 

Artı Ateşi : Yere artı biçiminde çukur kazılır ve bu çukurun üzerine ateş yakılır. Alttaki boşluktan hava geçeceğinden ateşin daha rahat tutuşması sağlanır 

Fasulye Çukuru :  Fasulyelerini pişirmek için fasulye tencereni içine atacak genişlikte bir çukur kazmalısın. Ateşini açtığın bu çakarda yak, alevleri fasulyeleri yumuşayıncaya kadar kaynatmak için alevler geçince kalan közleri ise yemeği pişirmek için kullan. 

Kızılderili Çadırı Tipi Hazırlanan Ateş: Böyle bir ateş çay suyu kaynatmak ya da kızartma yapmak için çabuk ve uygun alevler sağlayacaktır.

Ateş yakacağın yerin ortasına bir avuç dolusu tutuşturucu koy, etrafına küçük çalı çırpıları uçları bir Kızılderili çadırının tepesi gibi bir araya gelecek şekilde dikkatlice yerleştir.

Sırtın rüzgâra dönük olarak yere çömel, kibrit yak, aleve elinle rüzgâra karşı koruyarak yere yakın olan tutuşturucuları kibritle tutuşturulur.

 

 

 

 

Birkaç dakika içinde tutuşturucular ince dalları tutuşturacaklardır. Artık ateşi rüzgârın geldiği yönden besleyebilirsin. Önce ince daha sonra da kalın odun parçalarını kullanmalısın, ateşi, büyüklüğü senin istediğin büyüklüğe gelinceye kadar besle.

 

 

 

 

Kızılderili çadırı tarzında kurulan ateş yakma tekniğidir. Kav ile tutuşturulan ince dalların alevinin daha kalın dalları tutuşturmasını sağlayan bu teknikte, ateşin yanıp kendi üzerine çökerek, kendini söndürmesinide engeller.  


İnce dallardan Kızılderili çadırı şeklinde iskelet hazırlanır. Bu yapı daha kalınca dallarla desteklenir. Daha kalın dallar konur. Ön tarafta bir açıklık bırakırız. Bu açıklıktan kavı yerleştiririz. Öndeki açıklıktan kavı tutuştururuz. Öndeki açıklıktan ince dallar ile kavın yanması sürekli desteklenir.

 

 

 

Yansıtıcı Ateş: Yanan bir ateşin bir tarafına yassı bir taş veya bir sıra odun eğimli olarak yansıtıcı olmak üzere konur. Ateşin ısısı karşı tarafa yansır. Çadırın içini ısıtmak (2 m uzağa yakılmak şartıyla), şişte et pişirmek gibi işlerde kullanılır

Bu ateş kütüklerden ya da kayalardan oluşan bir yansıtıcının önünde yakılır. Soğuk bir kış gecesinde seni ve arkadaşlarını ısıtıp rahatlatacak bir ateş şeklidir. Bu ateşi aynı zamanda yemek pişirirken ısıyı yansıtacak bir fırın gibi de kullanabilirsin.

 

Çeşitli Yansıtıcılar:

Yapacağımız bu reflektör-yansıtıcı bizi hem rüzgârdan korur. Aynı zamanda ateşin ısısını bize yansıtır.

Ateş Nasıl Yakılır:

Ateşin oluşabilmesi için kıvılcım veya çok yoğun ısı ve bunların hemen tutuşturabileceği kav denilen malzemeye ihtiyacımız vardır. Ateşin yakılmasında iyi havanın önemi inkâr edilemez. İyi havalarda edineceğimiz ateş yakma deneyleri ile ancak yağmurlu ve nemli havalarda bunu başarabiliriz. Tabiattan ateş yakabilmemiz için gereken malzemeleri kolaylıkla bulabiliriz.

Kav:

Bir kıvılcımla dahi kolayca tutuşabilecek malzemedir. Hafif, gevşek ve kuru ağaç kabukları, kuru otlardan ince ve küçük parçalar, kuru yosunlar, küçük kuş yuvalarındaki tüyler ve çeşitli kuru bitki lifleri kav için idealdir. Kav bulamadığımız taktirde kuru pamuklu giysilerimizi ince liflere ayırarak elde edeceğimiz pamuk yığını iyi bir kavdır. Kuru gazete kâğıdı lifleride bir kavdır. Benzin, fişek veya mermi mühimmatıda dikkatli kullanılırsa iyi bir tutuşturucudur.

Çeşitli kav tipleri:

                                     Çeşitli kuru otlar                                                             Kuru Yapraklar

                                  Kuru ağaç kabukları                                                              Kuru yosunlar

Kuru mantarların dış kabukları atıldıktan sonra içteki destek lifleri kav için kullanılır. Kuru otlardan hazırlanmış yığındaki lifler çok çabuk ateş alabilir.

Yağışlı havalarda ağaç kabuklarının içi, ölü ağaç gövdelerinin içi iyi kavdır. Kuru ve ölü yosunlar iyi kavdır. En iyi yosunları ağaç gövdeleri üzerinde bulabilirsiniz.

Kuru yapraklar bütün veya parçalanmış olarak kullanılabilir. Buna benzer yapraklara rastladığınızda varsa naylon torbaya koyarak yanınızda bulundurun.

Kavın Tutuşturulması:

 

 

 

 

 

Hazırladığımız kavı eğer elimizde bir parça çelik(cep çakısı gibi) var ise doğada sık bulunan çakmaktaşına vurarak çıkan kıvılcımla tutuşturabiliriz. Bu kıvılcımla en iyi pamuk tutuşmaktadır. Hafif yanmayı yavaş üfleyerek desteklemek gerekir. 

 

 

 

 



 


 

 

 

 

 

Fotoğraf makinesi veya bir dürbünden sökebileceğimiz ince kenarlı bir mercek ile güneş ışınlarını kav üzerinde odaklayarak kavı tutuşturabiliriz. Hafif yanmayı yavaş üfleyerek desteklemek gerekir.

 

 

 






 

 

 

 

 

 

 

Elimizde bir akü var ise, kablolarını birbirine değdirerek elde ettiğimiz kıvılcım ile kavı(eğer benzini tutuşturmak istiyorsanız çok dikkatli olun ve çok az miktar kullanın) tutuşturabiliriz. 

 






 

 

 

 

Ağaçtan imal ettiğimiz yay ve matkap kullanarak kavı tutuşturabiliriz.  


Yandaki şekilde gibi bir yay, bir ağaç çubuk, avucumuzu korumak için bir matkap başı ve bir ateş tahtası hazırlanacaktır. Ateş tahtası ve matkap kavak türü bir ağaçtan olması tercih edilir. Ateş tahtası 5cm kalınlığında, matkap tahtası 30-40 cm uzunluğunda, yay 75 cm uzunlukta ve 2 cm kalınlığında olmalıdır. Matkap çubuğunun, matkap başı içinde en az sürtünme ile dönmeli ve bu yer yağlanmalıdır.
  

 

 

 

 

 

Her iki ağacında kuru olması ve ölü ağaçlardan alınması gereklidir. Ateş tahtası üzerinde yapılan V şeklindeki çentik en önemli noktadır. Bu çentiğin matkap ucunun temas ettiği noktanın merkezine kadar açılmış olması gerekir.

 

 

 

 

 

 

En pratik duruş, sağ dizimizi yere koyarken sol ayağımızın ucu ile ateş tahtasının hareket etmesini önleriz. Sol elimizin avucu içindeki matkap başı ile matkap çubuğunu ateş tahtası içindeki kertiğe bastırırız. Sağ elimizde olan ve matkap çubuğunun üstüne bir kere dolanmış yayı ileri geri hareket ettiririz. 

 

 

 

 

Yayı sanki testere ile tahta keser gibi ileri geri hareket ettirin. Tahta yeterince ısındığında duman çıkmaya başlayacaktır. Döndürmeyi hızlandırdığımızda sol elle matkap üzerindeki basıncı artırmalıyız. Daha çok duman çıkmaya başlarken, ateş tahtası altına koyduğumuz ince plaka üstüne siyah renkli toz dökülmeye başlayacaktır. Bu yığın yeterli miktara ulaştığında delgi ve tahtayı ince plaka üzerinden kaldırıp, bu siyah yığına elimizle yavaşça yelpaze yapmalıyız. 


  

 

 

 

 

 

 

Bu yığında kıvılcım varsa yığın derhal kızarıp, parlayacaktır. Bu yığını hemen kav üzerine dağıtmadan yerleştirmeliyiz.

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Üflemeye başladığımızda bu kıvılcım kavı alevlendirecektir.

 

 

 

 

 

  

Odun Çeşitleri: 

Ateşi yakarken seçeceğimiz odun çeşitleri önemlidir. Yumuşak odunlar, örneğin köknar, elma, çoban püskülü çabuk yanarlar ve iyi ısı verirler. Bunları ateşi geliştirirken kullanmak gerekir. Pişirme yaparken veya uzun süreli ateş gerektiğinde sert odunlar lazımdır. Bunlar yavaş yanarlar ve dayanıklıdırlar. Kayın, huş ağacı ve meşe bu cins sert odunlu ağaçlardır. Odun bulamadığımız durumlarda kurumuş hayvan pislikleri, kuru deniz yosunları, kuru likenler, kuru turba yığınları acil yakıt gereksizimizi karşılarlar.

Ateş Kurarken Kullanılacak Malzeme ve Sırası: 
Ateşi kurarken öncelikle kavdan başlarız. Kav iyice tutuştuğunda üstüne ölü yapraklar, yaprak sapları ve çok ince dal parçaları koyarız. Bunlar tutuştuğunda ateşi çöktürmeden üstüne Kızılderili çadırı şeklinde küçük dal parçaları koyarız. Bunlar yanarken ana yakıtımız olan kuru kalın dalları koyarız. Eğer ateş sabaha kadar muhafaza edilecek ise kalın kütüğü ucundan ateşe yerleştiririz.

İlk olarak kav konur.

Çıra olarak adlandıracağımız malzeme. Ölü yapraklar, çok ince dallar.

Küçük dallar konur.

Orta kalınlıkta olan dallar. 

Ana yakıtımız olan dallar.

Gece ateşi için kütükler.

İstenildiği takdirde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdiden keyifli ve güvenli yürüyüşler.

Yazan: Önder Alioğlu