Büyük Tehlike "Kuraklık" - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Büyük Tehlike "Kuraklık"

kuraklık

Sizce suyun hayatımızdaki önemi nedir? Suyun hayatımızdaki önemini şöyle açıklayabiliriz; İnsanın ilk hali olan ceninde su oranı %85 iken, yeni doğan bir bebekte bu oran %75 ve yetişkin bir insanda ise %60’tır. Tüm canlılar için temel besin maddesi sudur.

 

 Gelin önce kuraklığın ne olduğuna bir bakalım;

Kuraklık; Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üzerine çıkması ve yıllık yağış ortalamalarının ise mevsim normallerinin altına düşmesinin sebep olduğu doğal afete verilen adıdır.

Meteorolojik açıdan, yağışların 10-20 yıl gibi uzun süreler içinde yıllık ortalama değerlerin % 80‘in altına indiği geçici dönemler olarak tanımlanmaktadır. Hidrolojik açıdan ise, barajlar, göller, göletler ve yeraltı su seviyesinin uzun süreli yıllık ortalamalarının altına indiği geçici dönemdir. Tarımsal açıdan ise, insan ve diğer canlıların ihtiyacı olan su ve nemin yeterli ölçüde bulunamadığı dönemlerdir. 

kuraklık

Dünyamızın dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, bunun yalnız % 3’ü kullanma suyu olarak değerlendirilebiliyor. Oran bu denli az iken, ne yazık ki, dünyamızın yakın gelecekte en büyük sorunu “kuraklık” olacaktır.  Bu nedenle hepimizin “Ben bu konuda ne yapabilirim?” diye düşünmesi gerekmektedir.

Her ne kadar Türkiye’mizin üç yanı denizlerle çevrili ve her bir yerinde dereler, nehirler ve su kaynakları olsa da;  kullanılabilir su miktarı bakımından fakir bir ülkedir. Yurdumuzun da bir gün susuz kalabileceğini hiç düşündük mü? Belki de içtiğimiz suyun servet olduğunun farkında bile değiliz. Türkiye’nin kurak bir çöle dönüşmesini engellemenin en önemli yolu;  kaynaklarımıza sahip çıkıp suyumuzu doğru kullanmaktır. Kuraklığın nasıl bir şey olduğunu anlamak için dünyanın dışına çıkmamıza gerek yok; Afrika’daki kuraklığı ve bu kuraklığın doğurduğu sonuçları düşünelim yeter.

 

Kuraklık; kıtlıklara, hastalıklara, doğal yaşamın bozulmasına, ülkelerarası gerginliklere hatta savaşlara ve göçlere sebep olur. Dünyada; kuraklığın önlenmesi, kurak bölgelere çözüm getirilmesi ve buradaki canlılara yardımcı olunması için faaliyet gösteren çeşitli örgütler bulunmaktadır. Ancak onların bu çalışmalarına destek vermek yeterli değildir. Biz bireysel olarak da bu konuda bize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Kaldı ki; aslında geleceğimizden bahsediyoruz… Bu yüzden öncelikle herkes kendi yaşam alanında bu konuyla alakadar olmalıdır. Kuraklığın geleceğini bilip buna uyum sağlamalı ve kendince önlemler almalıdır.

kuraklık

Peki, neler yapabilirsiniz?

Meyve ve sebzeleri suyun altında yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkayın. Bu yöntemle 4 kişilik bir aile yılda 18 ton su tasarrufu sağlayabilir.

Dört kişilik bir ailenin bulaşığını elde yıkarsanız 84-126 litre su kullanırsınız. Oysa aynı bulaşığı bulaşık makinesi 12 litre su ile yıkar. Bu yılda 26- 40 ton tasarruf sağlar. Bulaşık makinesi kullanın.

Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken,  tıraş olurken yada abdest alırken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun (yılda 12 ton) boşa akmasına sebep oluyor. Musluklarınızı gereksiz yere açık bırakmayın.

Banyo yerine, duşu tercih edin. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Duşu 1 dakika azaltmak, yılda 4 - 5 ton tasarruf sağlar!

Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminizi arttıracaktır. Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın, saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Musluklara ve duş başlıklarına takılan, su akışını azaltırken, basıncı artıran yeni sistemleri tercih edin.

Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Çamaşır makinesini tam doldurarak, kısa programları tercih edebiliriz. Çamaşır ve bulaşık makinesi satın alırken, su ve enerjiyi verimli kullanan modelleri tercih ediniz.

Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde, standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine, 6-7 litrelik, kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde, suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalım. Bunlar kanalizasyona karışarak su kirliliğine yol açar.

Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine, kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.

Su basmasını engellemek için, evden uzun müddet ayrılırken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir.

Sıcaklığın arttığı yerlerde sıcağı seven bitkiler, kuraklığın arttığı yerlerde kuraklığa dayanıklı çeşitler yetiştirin.

Halılarımızı hortumla yıkamayalım. Halı yıkama makinesi ile yıkayalım ya da silelim. 

Su tasarruflu ürünler kullanarak su tüketiminizi azaltın.

Bahçenizi sabah ya da öğleden sonra geç saatlerde sulayın. Bu şekilde suyun buharlaşarak israf edilmesini önlemiş olursunuz. Yalnızca ihtiyaç halindeki yerleri sulayın. Mümkünse yağmur suyu depoları kullanarak, sulama işlemlerinizi bu depolardan gerçekleştirin.

Su sayaçlarınızı takip ederek su sızıntısı olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin.

Gri su kazanımını sağlayın ve atık su değerlendirilmesini destekleyin.

Keşşaflar olarak bizler; yaşadığımız çevremizdeki tüm insanları kuraklığa karşı bilinçlendirmeyi amaç edindik! Sizlerde yapacağınız paylaşım ve bilinçlendirme çalışmaları ile bu konuda bizlere destek olabilirsiniz.

 

Yukarıdaki önlemleri gündelik hayatınızda uygulayarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca, bu yazıyı sosyal platformlarda paylaşarak daha çok kişinin bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz.